Building the Eaglemoss Enterprise-D partwork

Discussion in 'General Trek Discussion' started by Leathco, May 9, 2021.

  1. Timofnine

    Timofnine Vice Admiral Moderator

    Joined:
    Feb 25, 2001
    Location:
    The World
    I read that the demand for the model kit was 8 times more than expected with it being the fastest selling part work that they have ever released. So they have delays due to demand and supply…
     
    publiusr and 137th Gebirg like this.
  2. shapeshifter

    shapeshifter Rear Admiral Rear Admiral

    Joined:
    Nov 16, 2007
    Location:
    Land of Illusion
    So it seems the OP's build got merged with @Timofnine build. How is your build going @Leathco ?
     
  3. Leathco

    Leathco Commander Red Shirt

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Not bad, I got one more stage in I gotta do photo uploads for. I was actually charged for my next shipment a week and a half ago, but no shipping update on it yet.
     
    shapeshifter likes this.
  4. Timofnine

    Timofnine Vice Admiral Moderator

    Joined:
    Feb 25, 2001
    Location:
    The World
    64CDCDA3-A3B4-4E24-930F-FFA5F125F42A.jpeg
    A saucer section update image….
     
  5. brayman1701

    brayman1701 Ensign Red Shirt

    Joined:
    May 12, 2008
    that looks great. My second shipment arrived now. Im going to wait for my next shipment then I will start building it.
     
  6. Timofnine

    Timofnine Vice Admiral Moderator

    Joined:
    Feb 25, 2001
    Location:
    The World
    Post here if you have any difficulties or problems building it and I’ll try to help as best as I can if you get stuck or can’t align things properly! I’ve done a good job on my build so far I think but have had a few problems along the way. Don’t force any pieces in to place… also check all the pieces when you get them to make sure that they don’t look deformed (such as deck panel lips being missing or broken).
     
  7. publiusr

    publiusr Vice Admiral Admiral

    Joined:
    Mar 22, 2010
    Location:
    publiusr
  8. Eddie Roth

    Eddie Roth Commodore Commodore

    Joined:
    May 16, 2001
    Location:
    Germany
    I actually do have a question. I'm on stage 3, 4, 5, 6 (second shipment just arrived). The OP's photos (not yours, I realize) look like the lit-up main deflector has the blue inner ring attached. My instructions for stage 3 didn't mention that part at all although it came in the third pack, so I assumed it would be installed in a later stage. Can you confirm that this happens later on? Or did the instructions simply skip a step here?
     
  9. Timofnine

    Timofnine Vice Admiral Moderator

    Joined:
    Feb 25, 2001
    Location:
    The World
    you are correct, I still have the blue part of the deflector tucked away in my screw box. The part has been provided but there are no instructions to install it yet. Same for the red part/buzzard collector for the first nacelle. You will notice that various packs have parts or panels left over for later editions so keep them safe. :bolian:
     
  10. 137th Gebirg

    137th Gebirg Admiral Premium Member

    Joined:
    Aug 31, 2000
    Location:
    Let’s Go Brandon!
    ^^^ Eaglemoss does that sometimes, for some odd reason. When I built the DeLorean, for example, they sent me parts for the pre-Mr. Fusion nuclear reactor in the very first shipment, but not to be used until almost the end of the build, once the engine and other reactor parts had been put into place.

    BTW, most EM subscriptions can be accelerated by upping the number of issues they send (supply permitting). The default is four at a time, but I've been able to bring it up to 10 per month, possibly more. Since this is a new build, they may not have enough issues in stock to make it work, but if anyone's interested, the option is there.
     
  11. brayman1701

    brayman1701 Ensign Red Shirt

    Joined:
    May 12, 2008
    I asked about that and in the UK you can only increase it up to 6 issues/parts a month.
     
    137th Gebirg likes this.
  12. brayman1701

    brayman1701 Ensign Red Shirt

    Joined:
    May 12, 2008
    thank you :)
     
  13. Eddie Roth

    Eddie Roth Commodore Commodore

    Joined:
    May 16, 2001
    Location:
    Germany
    Yeah that's right. I was just wondering because with the bussard collector, the instructions specified that it wasn't needed yet, with the deflector part it didn't, which got me confused. Thanks for confirming that I didn't mess it up :)
     
  14. brayman1701

    brayman1701 Ensign Red Shirt

    Joined:
    May 12, 2008
    anyone doing the mod mentioned here
     
    publiusr likes this.
  15. Timofnine

    Timofnine Vice Admiral Moderator

    Joined:
    Feb 25, 2001
    Location:
    The World
    I’m not doing any mods as I’m too sacred to mess up the model. Any mods that I make will literally be to fix light leaks. For example, I have put black electrical insulation tape behind all of my black windows to prevent any light leak there.
     
  16. publiusr

    publiusr Vice Admiral Admiral

    Joined:
    Mar 22, 2010
    Location:
    publiusr
    Good idea.
     
  17. brayman1701

    brayman1701 Ensign Red Shirt

    Joined:
    May 12, 2008
    I get that I do lol. There is one where the nacelles grids are painted a copper colour it looks amazing.
     
  18. Mogh

    Mogh Rear Admiral Rear Admiral

    Joined:
    Jan 2, 2001
    Location:
    London, UK
    I'm looking for a bit of help if I may!

    I'm following the instructions to the letter but frequently finding that parts don't fit together well (unlike @Timofnine 's perfectly pristine assembly).

    For instance:
    [​IMG] [​IMG] [​IMG]

    Putting aside the extra lip at the back of the stardrive section (what even is that...?!), the back plate housing the impulse engine doesn't align with the top piece and there's a MASSIVE gap. So much so that I wonder whether the underlying black framework is warped?

    Anyone else had these kinds of issues?
     
  19. Timofnine

    Timofnine Vice Admiral Moderator

    Joined:
    Feb 25, 2001
    Location:
    The World
    That gap looks like something is definitely not quite right….. I can’t check my model to compare until Monday as I keep it on my desk at work, but have you checked that no wires are trapped behind the frame and the hull pieces? For example this looks like it is causing a gap between the frame and the hull? FF59E00F-5D53-410C-BFC6-8CE782E32D07.jpeg [/QUOTE]
     
  20. Mogh

    Mogh Rear Admiral Rear Admiral

    Joined:
    Jan 2, 2001
    Location:
    London, UK
    I need to find a job that lets me keep the Enterprise on my desk. That's awesome :D

    Definitely not that wire - it's where the manual said to tuck it and it moves very freely as there seems to be a dip in the framework to allow it to.

    I'll check the other wires. I find the manual frequently advises you to tuck wires into spots that makes it seemingly hard to get panels flush against the frame.

    [/QUOTE]