RSS iconTwitter iconFacebook icon

The Trek BBS title image

The Trek BBS statistics

Threads: 139,666
Posts: 5,429,214
Members: 24,817
Currently online: 418
Newest member: 118_Larson


Welcome! The Trek BBS is the number one place to chat about Star Trek with like-minded fans. Please login to see our full range of forums as well as the ability to send and receive private messages, track your favourite topics and of course join in the discussions.

If you are a new visitor, join us for free. If you are an existing member please login below. Note: for members who joined under our old messageboard system, please login with your display name not your login name.


Go Back   The Trek BBS > Entertainment & Interests > Science and Technology

Science and Technology "Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan.

Reply
 
Thread Tools
Old May 5 2012, 06:57 PM   #1
Rincewiend
Vice Admiral
 
Rincewiend's Avatar
 
Location: .eu / .nl
My master HD drive ticks.

This morning my PC was working fine, then i switched it of to visit my mother and have dinner there.
I get back home, switch on my PC and it takes a little longer for Windows to start up, when it does i only get the background and mouse pointer as well as a ticking sound from the PC itself.
When i restart and let it start in safemode it says it has to do a software repair, so i let it do that and after about 8 percent it hangs and there is that ticking sound again.
So it looks like the drive has a physical problem and i need to either replace it with a new version of Windows 7 or get a completely new pc for 700 euros.
Why a new version of Windows? Because Vista has to be installed from a seperate partition on the same drive.
__________________
Don't trust atoms, they make up everything!
Rincewiend is online now   Reply With Quote
Old May 5 2012, 10:22 PM   #2
Santaman
Rear Admiral
 
Santaman's Avatar
 
Location: A little while in the past.
Re: My master HD drive ticks.

Sounds indeed like your drive has developed bad sectors, so it will have to be a new drive in any case.
__________________
"Sword is personal, brings slicing to a man, you getta that personal feedback, nuclear weapons?.. Meh, goes off big bang and you don't get any feeling.."
Santaman is offline   Reply With Quote
Old May 6 2012, 01:19 AM   #3
Rincewiend
Vice Admiral
 
Rincewiend's Avatar
 
Location: .eu / .nl
Re: My master HD drive ticks.

Yeah, and i think i might go with a SSD of 60GB since it will only hold Windows and some freeware utilities.
And from now on i will putt some money to the side so that in the next year i will be able to get a new PC, then this one can go to my parents.
__________________
Don't trust atoms, they make up everything!
Rincewiend is online now   Reply With Quote
Old May 6 2012, 01:19 AM   #4
Rincewiend
Vice Admiral
 
Rincewiend's Avatar
 
Location: .eu / .nl
Re: My master HD drive ticks.

Yeah, and i think i might go with a SSD of 60GB since it will only hold Windows and some freeware utilities.
And from now on i will putt some money to the side so that in the next year i will be able to get a new PC, then this one can go to my parents.
__________________
Don't trust atoms, they make up everything!
Rincewiend is online now   Reply With Quote
Old May 6 2012, 01:21 AM   #5
Rincewiend
Vice Admiral
 
Rincewiend's Avatar
 
Location: .eu / .nl
Re: My master HD drive ticks.

Gah, stupid PS3.
__________________
Don't trust atoms, they make up everything!
Rincewiend is online now   Reply With Quote
Old May 6 2012, 02:38 AM   #6
sojourner
Admiral
 
sojourner's Avatar
 
Location: I'm at WKRP
Re: My master HD drive ticks.

60gb is a little small as an only drive these days. Win 7 will take half of that space. You might want to rethink the idea. You'll have no place to store stuff like music or other media without filling up the drive really quick.

I use a 60gb ssd to boot windows but have software and data on a standard harddrive.
__________________
Baby, you and me were never meant to be, just maybe think of me once in a while...
sojourner is offline   Reply With Quote
Old May 6 2012, 09:27 AM   #7
Rincewiend
Vice Admiral
 
Rincewiend's Avatar
 
Location: .eu / .nl
Re: My master HD drive ticks.

It has a second 2TB drive for games and multimedia.
Thankfully it does contain my MP3 collection so i dont have to rerip my CD collection again.
Though i lost savegames and i will need to reinstall the games.
Can i hook up the damaged drive as a slave to recover pictures and textfiles?
If not then it´s not too big of a loss since most of the pics where from buildings,.
__________________
Don't trust atoms, they make up everything!
Rincewiend is online now   Reply With Quote
Old May 6 2012, 10:02 AM   #8
Rincewiend
Vice Admiral
 
Rincewiend's Avatar
 
Location: .eu / .nl
Re: My master HD drive ticks.

Sorry for the double post but editing doesnt seem to work that well using the PS3.
The PC store has a 120 GB SSD for 120 euros, which is 10 euros more then the 90 GB SSD that they also sell.
So i will go with the 120GB SSD + Windows 7, which will only cost 220 euros in total which, right now, is the best and most affordable option for me.
Besides, the PC can still run Dragon Age 2 and Mass Effect 3 with some nice setting options.
__________________
Don't trust atoms, they make up everything!
Rincewiend is online now   Reply With Quote
Old May 6 2012, 10:10 AM   #9
Methos
First Officer: USS Aventine
 
Methos's Avatar
 
Location: Hiding under Gaila's bed...
View Methos's Twitter Profile Send a message via Windows Live Messenger to Methos Send a message via Yahoo to Methos
Re: My master HD drive ticks.

120gb is more appropriate for your primary drive... to really feel the benefits of your SSD, you'll want your program files on there as well...

It depends how comfortable you are with registry editing, but once you've installed Windows, you can 'edit' it so that your desktop and my documents files are actually stored on your secondary drive, with the primary windows drive linking to them... that way you get all the benefits of your SSD, but aren't limited by the size restrictions for your desktop and stuff

M
__________________
In Russia, a 122 year old man has passed away, he credited his long life to abtaining from alcohol, tobacco and women. His last words were "I've made a huge mistake."
Methos is offline   Reply With Quote
Old May 6 2012, 12:40 PM   #10
Santaman
Rear Admiral
 
Santaman's Avatar
 
Location: A little while in the past.
Re: My master HD drive ticks.

Rincewiend wrote: View Post
It has a second 2TB drive for games and multimedia.
Thankfully it does contain my MP3 collection so i dont have to rerip my CD collection again.
Though i lost savegames and i will need to reinstall the games.
Can i hook up the damaged drive as a slave to recover pictures and textfiles?
If not then it´s not too big of a loss since most of the pics where from buildings,.
There are external HDD swap bays plenty which you connect to a USB or E-sata port, you insert the harddrive and can use it as an external device, a little cheaper are SATA-to-USB cables where you connect a power adaptor and cables to the drive and you can connect it then to an USB port, in both cases it enables you to browse the drive and copy stuff from it.
Hooking it to one of the internal SATA ports as slave is possible but might cause drive letters to shift which can be annoying.
__________________
"Sword is personal, brings slicing to a man, you getta that personal feedback, nuclear weapons?.. Meh, goes off big bang and you don't get any feeling.."
Santaman is offline   Reply With Quote
Old May 6 2012, 01:50 PM   #11
Rincewiend
Vice Admiral
 
Rincewiend's Avatar
 
Location: .eu / .nl
Re: My master HD drive ticks.

Ithink I will do that.
Then later i will get a seperate 1 or 2 TB drive and put that in the external drivebay for backups of my multimedia and other stuff.
__________________
Don't trust atoms, they make up everything!
Rincewiend is online now   Reply With Quote
Old May 6 2012, 04:30 PM   #12
Ar-Pharazon
Rear Admiral
 
Ar-Pharazon's Avatar
 
Re: My master HD drive ticks.

^ Having your media collection backed-up somewhere else is always a good idea.

My 1.5TB media drive went bad, but luckily I had all my ripped music & TV/movies in other places (external drives, DVD-ROM's, etc).

A media drive ends up running a hell of a lot.
__________________
Rimmer, on what period of history to live in-
“Well, It’d be the 19th century for me, one of Napoleon’s marshals.
The chance to march across Europe with the greatest general of all time and kill Belgians” - (White Hole).
Ar-Pharazon is offline   Reply With Quote
Old May 7 2012, 03:13 PM   #13
Rincewiend
Vice Admiral
 
Rincewiend's Avatar
 
Location: .eu / .nl
Re: My master HD drive ticks.

Well, the new drive is fast, but my motherboard doesn't have the AHCI option.
I hooked up my old drive with one of those HDD external cases, but i can't acces my files in the Users dir on it, it says i need admin powers, but i have those since my account is the only master account in Windows on this PC.
__________________
Don't trust atoms, they make up everything!
Rincewiend is online now   Reply With Quote
Old May 7 2012, 06:17 PM   #14
sojourner
Admiral
 
sojourner's Avatar
 
Location: I'm at WKRP
Re: My master HD drive ticks.

Will it let you take ownership of the folder? Do that and then you should be able to give yourself access to it.
__________________
Baby, you and me were never meant to be, just maybe think of me once in a while...
sojourner is offline   Reply With Quote
Old May 8 2012, 08:51 AM   #15
Rincewiend
Vice Admiral
 
Rincewiend's Avatar
 
Location: .eu / .nl
Re: My master HD drive ticks.

sojourner wrote: View Post
Will it let you take ownership of the folder? Do that and then you should be able to give yourself access to it.
I just did, but i had to copy the maps to another drive to be able to acces the pictures etc.
__________________
Don't trust atoms, they make up everything!
Rincewiend is online now   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 06:25 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
FireFox 2+ or Internet Explorer 7+ highly recommended.